A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білозерська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

від 21.09.2021 №118 м. Білозерське Про затвердження Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення у новій редакції

Дата: 24.09.2021 19:31
Кількість переглядів: 335

                   

УКРАЇНА

БІЛОЗЕРСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

від 21.09.2021 №118

м. Білозерське

 

Про затвердження Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення у новій редакції

 

Керуючись статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 № 169, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.08.2019 за № 982/33953, виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

  1.  Затвердити Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення у новій редакції (додаток 1).
  2. Утворити постійно діючу комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем централізованого опалення (далі – Комісія) та затвердити її склад (додаток 2).
  3. Рішення виконкому міської ради від 18.09.2018 №101 «Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, склад постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення будинків від мереж ЦО у новій редакції», від 26.11.2020 №107 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.09.2018 №61» вважати такими, що втратили чинність.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника Білозерського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Білозерської міської ради ПРОКОФ’ЄВА М.Л.

 

 

 

Міський голова                                                                                             Сергій МАКЄЄВ

 

 

 

 

 

Микола Прокоф’єв, 3-21-07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до рішення

від 21.09.2021 №118

 

ПОРЯДОК

відключення споживачів від систем централізованого опалення

у новій редакції

1. Загальні положення

    1. Цей Порядок визначає процедуру відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків (далі – споживачі) від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».
    2.  Дія цього Порядку поширюється на споживачів, виконавців комунальної послуги з постачання теплової енергії, виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води, операторів зовнішніх інженерних мереж, органи місцевого самоврядування.
    3.  У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:

- система (мережа) централізованого опалення (теплопостачання) (далі - ЦО) - комплекс трубопроводів та обладнання для забезпечення опалення споживачів;

- система індивідуального теплопостачання (опалення) - комплекс обладнання та матеріалів, розміщених в окремому будинку, квартирі, нежитловому приміщенні багатоквартирного будинку, що є самостійними об’єктами нерухомого майна, призначений для виробництва теплової енергії для потреб опалення такого нерухомого майна.

Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про житлово-комунальні послуги»«Про теплопостачання»«Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»«Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

1.4 Виконавчий комітет Білозерської міської ради своїм рішенням створює та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) (далі - Комісія).

1.5 Виконавчий комітет Білозерської міської ради розглядає звернення про відключення від ЦО у строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

1.6 Комісія є консультативно-дорадчим органом виконкому Білозерської міської ради, основним завданням якого є розгляд питань щодо відключення споживачів від ЦО.

1.7 Засідання Комісії відбуваються у міру необхідності.

1.8 Рішення Комісії оформлюється протоколом протягом п’яти робочих днів із дня проведення засідання Комісії та має рекомендаційний характер.

1.9 Рішення Комісії оприлюднюються на офіційному веб-сайті Білозерської міської ради/ на єдиному державному веб-порталі відкритих даних з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 

  1.  Порядок відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від централізованого опалення

2.1 Рішення щодо відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від ЦО приймається виконавчим комітетом Білозерської міської ради відповідно до законодавства за письмовою заявою власника (співвласників) такої будівлі, в тому числі житлового будинку, з урахуванням рішення Комісії.

Рішення виконкому Білозерської міської ради можуть бути оскаржені в судовому порядку.

2.2 Рішення власника (співвласників) будівлі, в тому числі житлового будинку, про відключення від ЦО приймається відповідно до вимог Цивільного кодексу України, Законів

 

 

 

України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

 

2.3 Власник (співвласники) будівлі, в тому числі житлового будинку, подає (подають) до виконавчого комітету Білозерської міської ради заяву про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО, яка складається в довільній формі, із зазначенням причини відключення, а також інформацію про намір влаштування в будівлі систем індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення). Для багатоквартирного будинку до заяви додатково додається протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг із протоколу) про ухвалене співвласниками рішення про відключення будинку від ЦО та зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення багатоквартирного будинку.

2.4 Виконавчий комітет Білозерської міської ради відповідно до законодавства розглядає подані документи за наявності затвердженої ним схеми теплопостачання відповідного населеного пункту.

2.5 Заява про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО передається на розгляд Комісії.

2.6 Комісія на засіданні розглядає заяву про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО за участю заявника чи його уповноваженого представника.

2.7 Комісія приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення), яку можна встановити в будівлі після відключення.

Під час прийняття рішення Комісія враховує технічні можливості наявних мереж  електропостачання населеного пункту чи окремого кварталу (мікрорайону) щодо забезпечення живлення запропонованої власником (співвласниками) будівлі системи, та за потреби надає пропозиції виконкому Білозерської міської ради щодо збільшення потужностей, а також заміни систем внутрішньоквартальних, магістральних мереж електро-, теплопостачання, потрібних для встановлення в будівлі системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення) та пропозиції щодо фінансування таких заходів.

Комісія передає рішення до виконкому Білозерської міської ради протягом п’яти робочих днів із дня його прийняття. Копія рішення Комісії надається заявникові.

2.8 Виконком Білозерської міської ради на найближчому засіданні за участі заявника чи його уповноваженого представника приймає відповідно до законодавства рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО з урахуванням рекомендацій Комісії. Копія рішення органу місцевого самоврядування надається заявникові.

2.9 Для відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, власник (співвласники) забезпечує розроблення проєкту відключення будівлі від ЦО, який має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил, і проєкту системи індивідуального чи автономного теплопостачання будівлі, який розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту та має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил.

Обрана система має забезпечити:

опалення місць загального користування та допоміжних приміщень у будинку;

ізоляцію та/або перенесення транзитних стояків (у разі потреби) тощо;

заміну (у разі потреби) внутрішньобудинкових систем електропостачання (залежно від типу нагрівачів).

2.10 Відключення будівлі від ЦО здійснюється виконавцем відповідної комунальної послуги, або оператором зовнішніх інженерних мереж, якщо він не є виконавцем комунальної послуги, або залученим власником (співвласниками) суб’єктом господарювання, які у випадках, передбачених законодавством, мають ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з

 

 

обов’язковим переліком робіт із монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання, в присутності виконавця відповідної комунальної послуги після отримання рішення органу місцевого самоврядування, що дозволяє відключення такої будівлі.

Відключення будівлі від ЦО здійснюється лише в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 01 вересня.

Витрати, пов’язані з відключенням від ЦО, здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених Законом.

Узгодження дати і часу виконання робіт із відключення від ЦО з виконавцями таких робіт та інформування про це співвласників багатоквартирного будинку здійснюється уповноваженою ними особою.

2.11 У разі виконання робіт із відключення від ЦО оператором зовнішніх інженерних мереж або іншим залученим власником суб’єктом господарювання власник будівлі чи уповноважена особа співвласників багатоквартирного будинку письмово повідомляє виконавця послуг з постачання теплової енергії про дату і час виконання робіт із відключення не пізніше ніж за 15 календарних днів до дня виконання таких робіт. Неприбуття представників виконавців відповідних комунальних послуг за умови їх повідомлення не може бути підставою для відмови у виконанні робіт із відключення від ЦО.

2.12 Після виконання робіт із відключення будівлі від ЦО складається акт про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від зовнішніх інженерних систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) (додаток 1 до Порядку) - по одному примірнику для власника/представника співвласників та кожного виконавця відповідної комунальної послуги, а також для оператора зовнішніх інженерних мереж або іншого суб’єкта господарювання (у разі їх залучення відповідно до пункту 2.10 цього розділу). Такий акт підписується усіма присутніми під час відключення сторонами: власником/представником співвласників та кожним виконавцем відповідної комунальної послуги, а також оператором зовнішніх інженерних мереж або іншим суб’єктом господарювання (у разі їх залучення).

Після підписання акта виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника (співвласників) про перегляд умов або розірвання договору про надання відповідної комунальної послуги.

 

3. Порядок відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від централізованого опалення

3.1 Власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО у разі, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення)  у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

3.2 Для відокремлення (відключення) від ЦО власник квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку звертається до виконавчого комітету Білозерської міської ради з письмовою заявою в довільній формі із зазначенням причини відокремлення (відключення) та подає інформацію про намір влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення) такої квартири чи нежитлового приміщення.

3.3 Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від ЦО передається на розгляд Комісії.

3.4 Комісія на засіданні розглядає заяву про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО за участю заявника або його уповноваженого представника.

3.5 Комісія надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення) у такій квартирі чи нежитловому

 

приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проєктної документації. Витяг із протоколу Комісії з результатами розгляду звернення надається заявникові протягом десяти робочих днів.

3.6 Для відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ізоляцію транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків.

За потреби, власник забезпечує виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального теплопостачання (опалення) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні, виготовленого відповідно до державних будівельних норм і правил.

3.7 Відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО здійснюється у міжопалювальний період не пізніше ніж 01 жовтня у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії до інших квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до ЦО.

Усі витрати, пов’язані з відокремленням (відключенням) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО здійснюються за рахунок власника.

3.8 Виконання робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО здійснюється виконавцем робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання чи іншим залученим власником суб’єктом господарювання, які у випадках, передбачених законодавством, мають ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт із монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання.

3.9 Для виконання робіт із відокремлення (відключення) від ЦО власник квартири чи нежитлового приміщення повідомляє виконавця відповідної комунальної послуги та виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води про своє рішення щодо відокремлення (відключення) від ЦО шляхом подання письмової заяви в довільній формі, у якій зазначається наявність підстави для такого рішення згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

До заяви додається копія витягу з протоколу засідання Комісії про розгляд питання щодо відокремлення (відключення) такої квартири чи нежитлового приміщення від ЦО, а також копія проєкту такого відокремлення (відключення).

3.10 Виконавці робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання письмово повідомляють власника про дату і час здійснення заходів із підготовки відповідної мережі до відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власника (спускання води з системи чи її частини тощо). Ця дата має бути не раніше ніж 15 календарних днів і не пізніше ніж 30 календарних днів від дати надсилання такого повідомлення власнику.

Якщо повідомлення від виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання надійшло власнику після 01 жовтня, дата відокремлення (відключення) від ЦО квартири чи нежитлового приміщення власника переноситься на наступний міжопалювальний період.

3.11 У разі виконання робіт із відокремлення (відключення) від ЦО іншим залученим власником суб’єктом господарювання, який у випадках, передбачених законодавством, має ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, з обов’язковим переліком робіт з монтажу внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання, власник квартири чи нежитлового приміщення письмово повідомляє виконавця послуг з постачання теплової енергії, виконавця послуг з постачання гарячої води, виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води - про дату і час виконання робіт з відокремлення (відключення) не пізніше ніж за 15 календарних днів до дня виконання таких робіт. Неприбуття

 

представників виконавців відповідних комунальних послуг та виконавців робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання за умови їх повідомлення

не може бути підставою для відмови у виконанні робіт із відокремлення (відключення) від ЦО.

3.13 Після завершення робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО складається акт про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення (додаток 2 до Порядку) - по одному примірнику для власника, представника виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, а також для іншого суб’єкта господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 3.9 цього розділу.

Такий акт підписується присутніми під час відокремлення (відключення) власником квартири чи нежитлового приміщення і представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, а також іншим суб’єктом господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 3.9 цього розділу.

Після підписання акта виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника про перегляд умов або розірвання договору про надання послуги.

Не допускається примусове відокремлення (відключення) від ЦО власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до ЦО у багатоквартирних будинках у разі відокремлення (відключення) від ЦО інших власників квартир та нежитлових приміщень.

 


               

                                                                                              

Заступник Білозерського міського голови

 з питань діяльності виконавчих органів                                                      М.ПРОКОФ’ЄВ

міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

До Порядку

 

АКТ
про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку,
від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання)

 

 

м. ___________________                                                                 _______________ 20___ р.

1. Акт складено власником (уповноваженою особою співвласників) будинку

_______________________________________________________________________________

(П.І.Б. власника / уповноваженої особи)

представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії) _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

(П.І.Б., посада, найменування виконавця)

представником оператора зовнішніх інженерних мереж _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

(П.І.Б., посада, найменування оператора)

представником суб’єкта господарювання, який здійснював відключення від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання)  _______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________,

(П.І.Б. / найменування суб’єкта господарювання)

які підтверджують відключення від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) будинку, розміщеного за адресою: _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

2. Відключення виконано шляхом _______________________________________________

_______________________________________________________________________________

(видимого розриву, заварювання тощо)

уводів у будинок d = _____ мм, _____ шт.

3. Акт складено в _____ примірниках для кожної зі сторін.

 

Власник (уповноважена особа співвласників) будинку

________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник виконавця комунальної послуги
з постачання теплової енергії


________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник оператора зовнішніх інженерних мереж

________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник суб’єкта господарювання

_______________________________
(підпис та П.І.Б.)

 

 

 

 

Додаток 2

До Порядку

 

АКТ
про відокремлення (відключення) квартири / нежитлового приміщення
від мереж централізованого опалення

 

м. _____________________                                                              _______________ 20___ р.

1. Акт складено власником квартири / нежитлового приміщення

_______________________________________________________________________________

(П.І.Б. власника)

представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(П.І.Б., посада, найменування виконавця)

 

представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(П.І.Б., посада, найменування виконавця)

представником суб’єкта господарювання, який здійснював відокремлення (відключення) від систем (мереж) централізованого опалення та постачання гарячої води

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________,

(П.І.Б. / найменування суб’єкта господарювання)

які підтверджують відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення квартири/нежитлового приміщення за адресою:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Відключення виконано шляхом _______________________________________________

_______________________________________________________________________________

(видимого розриву, заварювання тощо)

уводів у квартиру / нежитлове приміщення d = _____ мм, _____ шт.

3. Акт складено в _____ примірниках, по одному для кожної зі сторін.

 

Власник квартири / нежитлового приміщення

________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник виконавця комунальної послуги
з постачання теплової енергії


________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник виконавця робіт з обслуговування
внутрішньобудинкових систем теплопостачання


________________________________
(підпис та П.І.Б.)

Представник суб’єкта господарювання

________________________________
(підпис та П.І.Б.)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора