A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білозерська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Дата: 18.10.2021 14:54
Кількість переглядів: 211

 

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища та покликаний привернути увагу до осіб, які стали жертвами сучасних форм рабства, зокрема постраждали від примусової праці, сексуальної експлуатації, примусового втягнення у злочинну діяльність та участь у збройному конфлікті, торгівлі людськими органами, боргового рабства тощо.

Торгівля людьми - сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини. Це злочин, жертвами якого можуть виявитися і чоловіки, і жінки, і діти. Постраждати від цього явища можуть люди будь-якого віку, статі, віросповідання. Явище торгівлі людьми в світі набирає обертів. На сьогодні Україна є однією з основних країн, громадяни якої постраждали в Європі від сучасного рабства. За останні 2-3 рока в Донецькій області було виявлено більше ніж 50 осіб, переважно чоловіки з метою трудової експлуатації.

Україна була однією з перших країн в Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Крім цього, у вересні 2010 року Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, а у вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми». У 2012 році Парламент України ратифікував ще один документ – Конвенцію Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля.

Наразі в Україні прийнято міжнародне та національне законодавство, яке визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, а також порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

 

Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні;

0 800 505 501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні.

 

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги:

0 800 213 103 – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора