A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білозерська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

"Профілактика сказу тварин"

Дата: 25.07.2023 09:35
Кількість переглядів: 47

                  Профілактика сказу тварин.

 

        На даний час ситуація щодо сказу  залишається напруженою. Щорічно реєструються захворювання на сказ серед тварин. Природні вогнища сказу існують практично на всій території району. В зв’язку зі збройною агресію,  активними бойовими  діями на території Донецької області та евакуацією населення в рази збільшилася кількість безпритульних собак та котів.

     Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і завжди закінчується летально. Сказ входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

    Людина заражається під час укусу тварини або коли  слина  від хворої тварини потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. У рані вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів.

       Інкубаційний період - від 7 днів до декількох місяців, а іноді і до року.

    Розповсюджують сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки та коти. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень дикі м’ясоїдні  можуть забігати в населені пункти, нападати на людей або тварин. Від них при укусі, ослиненні заражаються домашні тварини і люди. Перебіг хвороби може бути у буйній, тихій та атиповій формах.

    Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою, лежить, у неї зникає апетит. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому на великі відстані – до 50 км за день. Період збудження триває 3-4 дні, гине тварина на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Хороба може протікати і у тихій формі, порушення будуть ввиражені слабко. Парез мускулатури глотки, що супроводжується слинотечеєю, викликає у господарів бажання дістати неіснуючу кістку.

    Сказ у котів має набагато гостріший перебіг. Перші ознаки: у тварини збільшується занепокоєння, з’являється хриплість голосу, погляд стає переляканим. У стані агресії вони нападають на господарів, інших людей. Під час нападу тварину важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, їх краї злипаються і важко піддаються обробці.

     У великої рогатої худоби спостерігається слинотеча, часте хрипке ревіння, утруднене ковтання, скреготіння зубами, паралічі кінцівок, судомі скорочення окремих м'язів, загибель настає на 3-6 добу хвороби. Вівці та кози мають схожі ознаки хвороби. У свиней — занепокоєння, рохкання, слинотеча, у місці укусу свербіж, паралічі. У коней сказ спостерігається рідко, проявляється занепокоєнням, інколи агресивністю, бажанням утекти, слинотеча, судоми губ.

     У разі виявлення невластивої поведінки у ваших домашніх тварин, негайно звертайтесь до державних установ ветеринарної медицини за місцем проживання.

        Постраждалим від укусів та подряпин домашніми, безпритульними або дикими тваринами, необхідно якнайшвидше звертатись  за медичною допомогою у медичний заклад.

ВАКЦИНАЦІЯ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ – ефективний та єдиний спосіб його профілактики!

Фахівцями Покровської районної державної лікарні ветеринарної медицини щеплення домашніх тварин проти сказу проводиться безкоштовно.

     З питань щеплень звертатись за телефонами:

      0667511777 — Тимохін В.В.

      0664208517   -  Ліпатова Т.І.

Відповідальне відношення до домашніх тварин збереже Ваше здоров’я та життя!

    Під час евакуації, або переїзду на інше місце проживання, не залишайте напризволяще своїх домашніх улюбленців. У разі неможливості забрати із собою, звертайтеся за допомогою до волонтерів щодо розміщення собак та котів до притулків.

 

 

Держпродспоживслужба Покровський район


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора