Білозерська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Небезпечність токсоплазмозу

Дата: 10.08.2023 09:00
Кількість переглядів: 105

Небезпечність токсоплазмозу

 Мало хто з нас замислюється про те, що звичайне кошеня може стати причиною серйозного захворювання - токсоплазмозу. Як показує практика, хвороба протікає практично безсимптомно, але призводить до важких наслідків. Джерелом токсоплазмозної інвазії для людей, в основному, є свійські тварини.

            Що таке токсоплазмоз?       Токсоплазмоз – це паразитарне захворювання, що характеризується переважно латентним або хронічним перебігом, ураженням нервової системи,  м`язів, міокарда та очей. Збудник захворювання – Toxoplasma gondii, значна роль у поширенні якого належить котам, собакам і хутровим звірам. Однак найбільш інтенсивно його виділяють у довкілля коти, в організмі яких відбувається статевий цикл розвитку паразита. Далі збудник виділяється з фекаліями, який у довкіллі володіє високою стійкістю.

            Основними факторами, які зумовлюють широке розповсюдження токсоплазмозу, є такі:

  • велика чисельність безпритульних котів;
  • величезна репродуктивна здатність паразитичних організмів і виключна стійкість у зовнішньому середовищі ооцист, яких виділяють коти;
  • тривале перебування цист в організмі інвазованих тварин;
  • значна кількість джерел, шляхів зараження і факторів передачі збудників інвазії.

            Основним джерелом зараження токсоплазмами тварин є пероральне проникнення в їх організм спорульованих ооцист. Для м’ясоїдних тварин (перш за все собак і котів) – заковтування сирого м’яса овець, свиней, гризунів з цистами токсоплазм.

            Людина може заразитися токсоплазмами при вживанні в їжу погано термічно обробленого м’яса, сирого молока (особливо від кіз), в якому можуть знаходитися ендозоїти токсоплазм. Крім того, необхідно враховувати можливість зараження людини через контакт з котами або предметами догляду за ними, забрудненими спорульованими ооцистами.

             Клінічні ознаки хвороби у м’ясоїдних тварин проявляються пригніченням, втратою апетиту, підвищенням температури тіла. Найбільш чутливими до дії токсоплазм є органи зору і центральна нервова система. Закінчується хвороба парезами і паралічами кінцівок. Парези супроводжуються розслабленням сфінктерів прямої кишки і сечовидільного каналу (мимовільне виділення фекалій і сечі). Тварини гинуть через 10-15 діб при наявності паралічів кінцівок.

             Лікування токсоплазмоза у котів та собак направлено на призупинення поділу паразита. Профілактика токсоплазмозу у тварин полягає в дотриманні правил догляду та утримання тварин:

  • постійне прибирання приміщень; 
  • підтримання чистоти місць користування тварини;
  • періодична дезінфекція посуду, туалету, підстилки;
  • м'ясо і м'ясні продукти тварині дають в добре провареному вигляді;
  • уникати згодовування м'ясних кормів у сирому вигляді;
  • необхідно приділяти особливу увагу знищенню гризунів – щурів та мишей;
  • не допускати контакту домашніх тварин з дворовими і безпритульними тваринами. 

            В якості дезінфікуючих засобів застосовують розчини їдкого натру, хлорного вапна. До того ж можна використовувати будь-який побутовий хімічний засіб для чищення, який або містить у своєму складі хлорні сполуки, або має дезінфікуючі властивості.

            Профілактика токсоплазмозу у людей полягає в дотриманні правил особистої гігієни, жінкам під час вагітності варто повністю виключити контакт з котами і тваринами сімейства котячих, ретельно мити руки після контакту з землею і сирим м'ясом. Також ретельно мити овочі, фрукти і городню зелень, обдаючи їх окропом, не вживати сирі або напівсирі м'ясні страви, не проводити дегустацію м'ясного фаршу.

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь