Білозерська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Види домашнього насильства і їхні впливи на психіку. Частина 2.

Дата: 02.02.2024 11:40
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Види домашнього насильства і їхні впливи на психіку. Частина 2. 
Домашнє насильство має стійку та підступну специфіку ще й через те, що вести розмови про те, що відбувається у сімейному житті, а особливо в сексуальній сфері, довгий час було неприйнятним. І, як видно з наслідків будь-якого виду насильства, психологічний стан постраждалої особи потерпає невідворотно. Коло за колом цикл насильства виснажує психіку та призводить постраждалу до вивченої безпомічності, до віри у всемогутність кривдника, до віри в нездатність щось змінити. Як саме розгортається цикл жорстокого поводження? Спочатку – зростаюча напруга, коли ніби все добре, але з’являється невдоволеність, невеличкі зачіпки. Порушуються відносини між членами родини, напруга зростає. На цьому етапі постраждала особа намагається виправляти ситуацію, втихомирювати чи догоджати агресору. Але марно. 
Далі – насильницький інцидент. Відбувається спалах жорстокості емоційного, фізичного, вербального характеру з звинуваченнями, люттю, погрозами, залякуванням. Постраждала людини знаходиться в шоковому стані, а насильство переходить на наступний етап. 
Примирення. Воно може бути через каяття і подарунки, прохань вибачення та виправдовувань, а може бути через заперечення значимості інциденту, переконань постраждалої в тому, що вона перебільшує і все не так зрозуміла. Це новий різкий емоційний стрибок, який не дає можливості адекватно відновитися після жорстокого поводження. 
Після примирення настає так званий «медовий місяць», коли родина живе звичайним життям. Насильство забуте та пробачене. Але ж… З часом періоди між циклами скорочуються, спалахи жорстокості стають частішими і спричиняють все більшу і більшу шкоду. Чим довше людина перебуває в цьому колі, тим складніше їй впоратися з ситуацією самостійно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора